Σελίδες

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πως να επιλέξετε το σωστό υλικό για το δάπεδο



Στις ημέρες μας, ο αριθμός των υλικών που προσφέρονται για την κατασκευή ενός πατώματος αυξάνεται συνεχώς. Οι ποικιλίες και οι ποιότητες αμέτρητες. Θα προσπαθήσουμε να τα ταξινομήσουμε και να εξηγήσουμε τα κυριότερα από αυτά! 

Βινύλιο Στην αγορά είναι διαθέσιμο είτε με τη μορφή πλακιδίων είτε σε φύλλα. Μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. 

Υπέρ Χαμηλό κόστος αγοράς, τοποθέτησης και συντήρησης. Είναι ελαφρύ υλικό. Είναι ιδανικά για χώρους με μεγάλη υγρασία όπως μπάνια, κουζίνες, εκεί όπου η χρήση του ξύλου είναι απαγορευτική Κατά Είναι ευάλωτα στην τριβή, τα γρατσουνίσματα Κεραμικά πλακάκια Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικλαυψης δαπέδων. Τα κεραμικά πλακάκια διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα σχεδίων, χρωμάτων και διαστάσεων. Υπέρ Χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία για την πλαγιοκάλυψη στο μπάνιο ή στον πάγκο της κουζίνας εξαιτίας της αντοχής στην υγρασία και της μηδαμινής απορροφητικότητας σε υγρά που διαφορετικά θ αάφηναν λεκέδες. Κόστος αγοράς σχετικά μικρό 

Κατά Τα κεραμικά πλακάκια δίνουν μια αίσθηση ψυχρότητας στο σπίτι. Αν σας αρέσει να περπατάτε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά. Χρειλαζεται προσοχή στην επιλογή γιατί δεν έχουν όλα τακεραμικά πλακάκια τον ίδιο συντελεστή υδατοαπορροφητικότητας. Μπορεί να σπάσουν από το χτύπημα ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος. Χρειάζονται υπόστρωμα προκειμένου νε γίνει η τοποθέτησή τους. 

Δάπεδα linoleum Είναι τα πλέον διαδεδομένα συνθετικά οικολογικά υλικά. Οικολογικά γιατί αποτελλούνται από 100% φυσικές πρώτες ύλες. Σyνθετικά γιατί αποτελούνται από ξυλάλευρα και σκόνη φελλού, αναμεμειγμένοι με λινέλαιο (λάδι από λινάρι) και ρετσίνι, αλλά και με ορυκτά χρώματα, πάνω σε βάση από φυτικό νήμα. Στην αγορά συναντά κανείς µεγάλη ποικιλία χρωµάτων. Τοποθετείται ιδιαιτερα σε δάπεδα που έχουν ήδη υποστεί αρκετές καταπονήσεις αλλά και σε δάπεδα µε ενδοδαπέδια θέρµανση. 

Υπέρ Το δάπεδο λινελαίου είναι όχι µόνο οικονοµικό αλλά και παρέχει µια άριστη απορρόφηση των κραδασµών. Είναι, σε αντίθεση με τα πλακίδια βινυλίου, φυσικό προϊόν - κατασκευάζεται από λινάρι. Υποαλλεριγκό, δεν παγιδεύει τη σκόνη, αντιβακτηριδιακό. Χαμηλό κόστος συντήρησης, ανθεκτικό. Μην τροµάξετε αν αρχικά δείτε από την εφαρµογή του κάποιο κιτρίνισµα! Είναι από την παραµονή του υλικού στο φούρνο και εξαφανίζεται µετά τον πρώτο ηλιασµό του. 

Κατά Δεν ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης Δεν είναι ανθεκτικό στα αλκαλικά, γι' αυτό και αντενδείκνυται σε ορισμένες χρήσεις 

Πορσελανάτο Υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα και σχέδια. 

Υπέρ Είναι ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά από τα κεραμικά πλακάκια. Έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης 

Κατά Όπως κα τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστο συναίσθημα αν πρέπει να στέκεστε για πολύ ώρα όρθιος χωρίς τα πόδια σας να είναι καλυμένα Έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης 

Πατώματα laminate Τα πατώματα laminate αποτελούν ένωση συνθετικών και φυσικών υλικών και μπορούν να αποδώσουν της αίσθηση της πέτρας ή του ξύλου. Το συναντά κανείς σε μεγάλη ποικιλία. 

Υπέρ Πρόκειτε για ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικό στη φθορά, στους λεκέδες αλλλά και στο ξεθώριασμα Έχει χαμηλό κόστος αγοράς, τοποθέτησης και συντήρησης Οι περισσότεροι τύποι πατωμάτων μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανατοποθετηθούν πολλές φορές. 

Κατά Η ομορφιά του αληθινού ξύλου ή της πέτρας δεν υποκαθίσταται σε καμιά περίπτωση από τα laminate πατάματα 

Βιομηχανικό ξύλο Μια ακόμη εναλλακτική σε σχέση με το φυσικό ξύλο ή το laminate. Είναι μάλλον η επιλογή με τις περιισότερς εφαρμογές.Κατασκευάζεται από φύλλα πραγματικού ξύλου κολλημένα μεταξύ τους. 

Υπέρ Δεν αλλοιώνεται από τις διαστολές και τις συστολές λόγω αλλαγής θερμοκρασίας Διατίθενται έτοιμα προς τοποθέτηση 

Κατά Είναι λιγότερο ανθεκτικό από το φυσικό ξύλο 

Τσιμεντένια δάπεδα Με ένα δάπεδο από μπετόν μπορούμε εύκολα να υποστηρίξουμε το βιομηχανικό στυλ που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. 

Υπέρ Ιδανικό για σοφίτες Μεγάλη ποικιλία χρώματα και σχέδια. 

Κατά Προκαλεί προβλήματα στα πόδια και στην πλάτη αν είστε αναγκασμένοι να στέκεστε όρθιοι για πάρα πολύ ώρα Η επιφάνεια στην οποία θα εφαρμοστεί το σχέδιο θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Απαιτείται διαδικασία σφραγίσματος μια φορά το χρόνο. 

Δάπεδα από φελλό Στην αγορά μπορεί κανείς να συναντήσει πλακίδια ή σανίδες οι οποίες συναρμολογύνται ώστε να δημιουργήσετε μοναδικά σχέδια. Αρκετά μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. 

Υπέρ Παρέχουν τηνκαλύτερη μόνωση από οποιοδήποτε άλλο φυσικό υλικό. Μηδενική μεταβολή στο φαινόμενο της συστολής διαστολής Δεν προσβάλλονται από τερμίτες, σαράκι και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φυσική φθορά, στα γρατσουνίσματα Δίνουν ένα απαλό και ευχάριστο πάτωμα παράλληλα με τη ζεστασιά που προσφέρουν σα φυσικό υλικό 

Κατά Δεν ταιριάζει εύκολα με κάθε στυλ διακόσμησης Είναι λιγότερο δημοφιλές από το ξύλο 

Φυσικό ξύλο Το ξύλο ως δομικό υλικό είναι ίσως το πιο διαδεδομένο στην πορεία του χρόνου. Υπάρχουν πολλά είδη ξύλων, το καθένα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του, από τα "κλασσικά" όπως δρυς σφένδαμος έως τα νεοεισερχόμενα στην αγορά τροπικά ξύλα όπως teak, doussie, ικανά να ικανοποιήσουν την αισθητική και το γούστο του καθενός αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. 

Υπέρ Δημιουργεί ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον το οποίο αναδυκνύει το χώρο Είναι διαχρονικό υλικό. Αρκετά ανθεκτικό αν έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία Η μαλακή του υφή το καθιστά καταλληλότερο από τις σκληρές επιφάνειες για τα πόδια, τη μέση και την πλάτη. Κατάλληλο για το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας οφού έχει την ιδιότητα να "ζεσταίνει" το χειμώνα και να "δροσίζει" το καλοκαίρι. 

Κατά Όλα τα ξύλα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, είναι επιρρεπή στη φθορά (γρατσουνίσματα κ.λπ.) ιδίως χώρους με έντονη χρήση. Για χώρους με αυξημένη υγρασία όπως το μπάνιο μόνο ορισμένοι τύποι ξύλου είναι κατάλληλοι κι αυτοί αφού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία Το φαινόμενο της συστολής και διαστολής μπορεί να επηρεάσει το ξύλινο δάπεδο, ιδιαίτερα αν η προετοιμασία και η τοποθέτηση δε γίνει με το κατάλληλο τρόπο. 

Φυσικά πετρώματα Διαφορετικές χημικές ενώσεις ανά γεωγραφική περιοχή, δημιούργησαν διαφορετικά είδη πέτρας. Υψηλές θερμοκρασίες και πίεση έλιωσαν κάποια πετρώματα, μορφοποιώντας τα σε κρυστάλλους. Τα δύο πιο γνωστά πετρώματα είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης. 

Υπέρ Τα φυσικά πετρώματα κόβονται σε διαστάσεις ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη, περιορίζοντας έτσι τους αρμούς στο δάπεδο στο απολύτως απαραίτητο. Η χρήση φυσικών πετρωμάτων προσδίδει στο χώρο μεγαλοπρέπεια. Τα ηφαιστεικά πετρώματα (γρανίτης) είναι ιδιαίτερα σκληρά και ανθεκτικά. 

 Κατά Όπως όλα τα σκληρά υλικά, προκαλεί δυσάρεστο αίσθημα αν πρέπει να στέκεστε όρθιοι για πολύ ώρα Τα μάρμαρα απαιτούν διαδικασία σφραγίσματος ώστε να μη λεκιάζουν 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Διαβάστε προσεκτικά την εγγύηση: Πολλοί κατασκευαστές και έμποροι προσφέρουν κάλυψη για αλλοιώσεις στο πάτωμα. Προσέξτε τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην εγγύηση. Βλάβες που προκαλούνται από κακή χρήση συνήθως δεν καλύπτονται. Τοποθέτηση του δαπέδου: 

Μια κακή τοποθέτηση ενός δαπέδου μπορεί να μειώσει το χρόνο ζωής του για αρκετά χρόνια. Κάποια υλικά, όπως πλακάκια κεραμικά ή πέτρας, έχου σχετικά εύκολη τοποθέτηση. Κάποιος με μια καλή σχέση με οικοδομικέ εργασίες και με την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να πετύχει αρκετά καλά αποτελέσματα. Για κάποια υλικά όμως όπως το βινύλιο ή το λινέλαιο, τα οποία απαιτούν ακρίβεια στην τοποθέτηση, προτείνεται η συνεργασία με κάποιο ειδικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου