Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω πλακάκια;

Η επιλογή πλακιδίων, όπως επίσης και μερικών άλλων υλικών, όπου η αισθητική μπερδεύεται με την ποιότητα, είναι πραγματικός Γολγοθάς για όλους. Προσπαθήσαμε λοιπόν εδώ να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε τη ζωή σας πιο… εύκολη! 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ; Χωρίζονται σε δαπέδου και τοίχου. Κάθε πλακίδιο θα πρέπει να επιλέγεται βάσει του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί, καθώς επίσης τις συνθήκες και το περιβάλλον που προορίζεται. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ; Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κεραμικών πλακιδίων: Υαλωμένα και ανυάλωτα.. 

ΥΑΛΩΜΕΝΑ: Είναι τα πλακίδια τα οποία έχουν επικάλυψη σμάλτου πάνω στη κεραμική μάζα τους.Τα συναντάμε σε τρεις βασικού τύπους επιφανειών: ματ, ημιγυαλιστερές και γυαλιστερές, σε πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων. 
ΑΝΥΑΛΩΤΑ: Είναι τα πλακίδια που δεν φέρουν σμάλτο στην επιφάνειά τους. Άρα, αποτελούνται από μια πλήρως υαλοποιημένη κεραμική μάζα, με αυξημένη μηχανική αντοχή και αντοχή στην καταπόνηση. Τοποθετούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υψηλής κυκλοφορίας και μπορούν να έχουν επιφάνεια με υψηλό δείκτη αντιολισθηρότητας. Τέλος, έχουν μηδενική απορροφητικότητα και απόλυτη αντοχή στον παγετό. 

ΤΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ; Οι πιο σημαντικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ένα πλακάκι είναι η υδατοαπορροφητικότητα και η αντοχή σε χρήση: ΥΔΑΤΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πρέπει να είναι στο ελάχιστο ποσοστό (να προσεγγίζει το 0%) ώστε να προσδίδει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας. ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ: Πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στην απότριψη και στην χάραξη. Κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η. CLASS 1 Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων. CLASS 2 Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης για εσωτερικούς τοίχους καθώς και δάπεδα μπάνιων. CLASS 3 Πλακίδια μέτριας καταπόνησης για δάπεδα εσωτερικών χώρων. CLASS 4 Πλακίδια βαριάς καταπόνησης για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. CLASS 5 Πλακίδια βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για χώρους υψηλής κυκλοφορίας με αυξημένη αντοχή στην απότριψη, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Εκτός των προαναφερθέντων ιδιοτήτων, υπάρχει μια πληθώρα χαρακτηριστικών -μετρήσεων που αφορούν επιπεδότητα, αντιολισθηρότητα, αντοχή σε παγετό, αντοχή σε χημικά, κ.α. τα οποία πρέπει να είναι σε θέση να παρέχονται κατόπιν αιτήσεως. 

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ; Η ποιότητα τους. Υπάρχουν Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές (ΕΝ), στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται τα πλακίδια, όσον αφορά το σύνολο των ιδιοτήτων – τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Αυτές αποτελούν και την εγγύηση για την ποιότητα τους και τα καθορίζει ως πλακίδια 1ης ποιότητας. Σε κάθε κιβώτιο 1ης ποιότητας πρέπει να αναγράφεται η Ευρωπαϊκή Προδιαγραφή (ΕΝ), βάσει της οποίας παρήχθησαν και ελέγχθηκαν τα πλακίδια που εμπεριέχονται σε αυτό. Επίσης υπάρχουν και πλακίδια 2ης ποιότητας. 

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ; Αντέχει περισσότερο στον χρόνο, χρειάζεται λιγότερη συντήρηση, δεν παρουσιάζει φυσικές ατέλειες, με τη σωστή εφαρμογή προσδίδει τεχνικά χαρακτηριστικά υψηλής αντοχής και μόνωσης στον χώρο. 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΩ; Με απλό σκούπισμα και σφουγγάρισμα με υγρό απορρυπαντικό του εμπορίου. Σε περίπτωση λεκιάσματος από ειδικά υλικά, τσιμεντοειδή, χημικά, απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για την αντιμετώπιση με την χρήση εξειδικευμένων καθαριστικών. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ; Στα κιβώτια των περισσότερων εταιριών υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν την ορθή τοποθέτηση των πλακιδίων. Επιπροσθέτως θα πρέπει να καθοδηγήσουμε τον τεχνίτη για την διάταξη της τοποθέτησης των πλακιδίων και για το πλάτος των αρμών (τα διαστήματα μεταξύ των πλακιδίων) που επιθυμούμε. 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΩΣΑΙΚΟ, ΜΑΡΜΑΡΟ, ΞΥΛΟ Η ΠΑΛΙΟ ΠΛΑΚΑΚΙ; Βεβαίως, χρησιμοποιώντας πάντοτε τα ενδεικνυόμενα για κάθε περίπτωση υλικά. 

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙ ΓΡΑΝΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΓΡΑΝΙΤΗΣ, ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΓΡΑΝΙΤΗ; Όχι. Τα πλακίδια παράγονται από ανόργανες πρώτες ύλες αναμεμειγμένες με χρωστικές ύλες. Μορφοποιούνται με διάφορες τεχνικές και η κεραμική μάζα ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για την απόκτηση αντοχής. Ονομάζονται γρανίτες, λόγω του ότι έχουν αντοχές πολύ μεγαλύτερες από αυτούς, αλλά και γιατί προσομοιάζουν αισθητικά με αυτούς.

ΕΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΕΙ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ; Σαφώς για ένα μικρό χώρο είναι προτιμότερο να επιλέγονται πλακίδια μικρής διάστασης. Επίσης, αν η κάτοψη του χώρου δεν είναι κανονική και παρουσιάζει ανωμαλίες ως προς την ορθογωνιότητά της, τα πλακίδια στο δάπεδο είναι καλύτερα να τοποθετηθούν σε διάταξη ρόμβου. 

TΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΛΑΚΑΚΙΑ; Να είστε προνοητικοί. Για να είστε κατοχυρωμένοι σε περίπτωση μελλοντικών αναγκών (αντικατάσταση πλακιδίων) θα ήταν σκόπιμο να προμηθευτείτε ένα επιπλέον 7% σε πλακίδια για το χώρο που θα καλύψετε.

 Via

1 σχόλιο: