Σελίδες

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να τοποθετήσετε πλακάκια τοίχου

Η τοποθέτηση πλακιδίων αποτελεί μια εύκολη λύση για να καλύψετε μια επιφάνεια τοίχου άγριου σοβά, να προστατέψετε έναν τοίχο από την υγρασία ή απλά για να δώσετε χρώμα σε ένα δωμάτιο. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και σχήμα της επιφάνειας που επιθυμείτε να καλύψετε, η τεχνική παραμένει ίδια και είναι εύκολη στην εφαρμογή της. 

 Εάν πάλι δεν φημίζεστε για την δεξιοτεχνία σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα του οδηγού ‘πώς να τοποθετήσετε πλακάκια τοίχου’. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 2 ξύλινα πηχάκια πάχους 5x2,5εκ.,πλακάκια (ποσότητα ανάλογα με τα τ.μ. της επιφάνειας κάλυψης), κόλλα πλακιδίων, ειδική σπάτουλα για επίστρωση πλακιδίων, μηχανή κοπής πλακιδίων, στόκος για αρμούς.
step 1
ΒΗΜΑ 1
Χρησιμοποιήστε ως οδηγό ένα μακρύ, ξύλινο πηχάκι πάχους 5x2,5εκ., για να υπολογίσετε σε ποιό ύψος θα τοποθετήσετε την πρώτη σειρά από πλακάκια. Ξεκινώντας από το σοβατεπί και μετρώντας προς το ταβάνι, σημειώστε στον τοίχο ισομερή διαστήματα, αντίστοιχα του ύψους των πλακιδίων. Εάν περισσεύει μια στενή λωρίδα στο ταβάνι, τότε για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, μοιράστε τη διαφορά μεταφέροντας το ύψος της πρώτης γραμμής πλακιδίων πιό ψηλά. Χρησιμοποιώντας το πηχάκι και αλφάδι, σημειώστε στον τοίχο τις οριζόντιες σειρές στα σημεία που μόλις μετρήσατε. Τέλος, καρφώστε το πηχάκι στην πρώτη γραμμή που σημαδέψατε πάνω από το σοβατεπί - στην πρώτη δηλαδή σειρά όπου και θα αρχίσετε την τοποθέτηση των πλακιδίων. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να σημειώσετε και τις κάθετες ευθείες, καρφώνοντας ένα πηχάκι αντίστοιχα ως οδηγό.
step 2
ΒΗΜΑ 2
Απλώστε την κόλλα πλακιδίων με την ειδική σπάτουλα καλύπτοντας επιφάνεια 0,5 τ.μ. ανά φορά, αρχίζοντας από την κάτω γωνία όπου έχετε καρφώσει τα πηχάκια.
Χρησιμοποιώντας την πλευρά της σπάτουλας με τις εγκοπές, απλώστε ομοιόμορφα την κόλλα χαράζοντας την επιφάνεια.
Αρχίστε να τοποθετείτε τα πλακάκια ένα ένα, πιέζοντας ελαφρά προς τον τοίχο μέχρι να δείτε την κόλλα να βγαίνει απο το πλάι.
step 2b
Αφήστε ισομερή διαστήματα αρμών μεταξύ των πλακιδίων, τοποθετώντας στις γωνίες ως οδηγούς αποστασιοποιητές σε σχήμα σταυρού. Συνεχίστε με την επίστρωση όλης της επιφάνειας, καλύπτοντας 1 τ.μ. ανά φορά.
step 3
ΒΗΜΑ 3
Περιμένετε να στεγνώσει καλά η κόλλα πλακιδίων πρωτού αφαιρέσετε τα οριζόντια και κάθετα πηχάκια οδηγούς. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να κόψετε μικρότερα κομμάτια από πλακάκια για να κολληθούν στις άκρες και όπου χρειάζεται να καλύψετε κενά. Για κεραμικά πλακάκια σκληρού σμάλτου, θα πρέπει πρώτα να χαράξετε την επισμαλτωμένη επιφάνεια και στην συνέχεια να κόψετε τα πλακάκια χρησιμοποιώντας μια μηχανή κοπής πλακιδίων.
ΒΗΜΑ 4
Αφού τελειώσετε με την τοποθέτηση πλακιδίων καλύπτοντας όλη την επιθυμητή επιφάνεια κάλυψης, αφήσετε την κόλλα πλακιδίων να στεγνώσει καλά. Περάστε τέλος με στόκο τους αρμούς χρησιμοποιώντας το ειδικό σφουγγάρι, προσέχοντας ότι έχετε καλύψει όλα τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου