Σελίδες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τρόποι εξοικονόμησης νερού


Αν και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του είναι κατάλληλο για χρήση. Η διαταραχή στο φυσικό υδρολογικό κύκλο, λόγω της αλόγιστης σπατάλης στις σύγχρονες πόλεις, δημιουργεί βάσιμες φοβίες ότι πολλοί από τους υπάρχοντες σήμερα υδατικούς πόρους δεν θα είναι διαθέσιμοι αύριο. 

Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί στα κτίρια με κατάλληλο σχεδιασμό, επιλογή εξοπλισμού και εφαρμογή συγκεκριμένων συστημάτων. 
Συστήματα εξοικονόμησης νερού για οικιακή κατανάλωση κυκλοφορούν στην αγορά σε προσιτές τιμές. Στον εξοπλισμό του σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής συστήματα: Βρύσες με περιορισμό ροής. 

Πρόκειται για βρύσες που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό δίνοντας τη ροή που απαιτείται για την άνετη χρήση νερού. Η ροή για τη βρύση μπάνιου πρέπει να είναι μικρότερη από αυτή της βρύσης κουζίνας. Συνεπώς, μέσω των συγκεκριμένων συστημάτων δημιουργείται η εντύπωση πιο δυνατής ρεύσης από την κεφαλή του ντους, εξοικονομώντας νερό και συνάμα "ξεγελώντας" την άνεση του χρήστη. (κόστος από 40 ευρώ) Διακόπτες παροχής νερού με φωτοκύτταρα. Πρόκειται για διακόπτες μεγάλου συγκριτικά κόστους, των οποίων η χρήση δε συναντάται τόσο σε κατοικίες όσο σε κοινόχρηστους χώρους. Μέσω των συστημάτων αυτών επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση, μια και η βρύση κλείνει αυτόματα όταν δεν γίνεται χρήση νερού. (κόστος από 75 ευρώ) Συστήματα αυτόματης διακοπής της παροχής νερού. 

Πρόκειται για συστήματα οικονομικά αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά, μια και ο χρήστης πρέπει να πιέζει διαρκώς το διακόπτη. (κόστος από 30 ευρώ) Καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Πρόκειται για καζανάκια μικρής ροής 3 λίτρων και μεγάλης ροής 6 λίτρων. Τα καζανάκια σταθερής ροής πρέπει να αποφεύγονται. (κόστος από 25 ευρώ) Χρήση οικιακών συσκευών με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού (Ενεργειακής Κλάσης Α). 

Αν και το κόστος αγοράς τέτοιων συσκευών είναι αυξημένο, η κατανάλωση νερού είναι 30-35% λιγότερη από αυτή των συμβατικών. Κατά το σχεδιασμό των υδραυλικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου πρέπει η διαδρομή των σωληνώσεων, από το λέβητα ή το θερμοσίφωνα μέχρι τις βρύσες του ζεστού νερού, να είναι η ελάχιστη δυνατή. 


Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος των απωλειών από τις βρύσες μπορεί να εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού. Υπάρχουν υδραυλικά συστήματα με πιστοποίηση τα οποία αποτρέπουν την άσκοπη σπατάλη νερού. Η διαμόρφωση κήπων φιλικότερων προς το περιβάλλον αρχίζει από το στάδιο του σχεδιασμού. Οι αρχιτέκτονες τοπίου είναι σε θέση να εφαρμόσουν πολλές τεχνικές. Ωστόσο, ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει κάποιες πρακτικές λύσεις για τον κήπο: Εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. 


Απαιτείται τακτικός έλεγχος από το χρήστη, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι τυχόν διαρροές κατά μήκος του δικτύου. Επιλογή ανθεκτικών φυτών με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο. Αποφυγή της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων, η οποία αυξάνει την ανάγκη των φυτών για νερό. Πότισμα κήπου νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (λόγω ζέστης και μεγάλης ηλιοφάνειας), όταν το νερό εξατμίζεται γρήγορα. Χρήση ποτιστηριού αντί για λάστιχο, για τις γλάστρες. 


Η εξοικονόμηση νερού δεν απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο και έξοδα. Υπάρχουν ορισμένα μικρά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην κάνουμε σπατάλη, με κυριότερο όλων αυτό: δεν αφήνουμε τις βρύσες ανοιχτές να τρέχουν ή να στάζουν άσκοπα. Δε χρειάζεται να περιορίσουμε τις βασικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Μέσω μικρών αλλαγών στη περιβαλλοντική μας συνείδηση και συμπεριφορά, μπορούμε να κατορθώσουμε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση νερού. Αρκεί να έχουμε διαρκώς στο νου μας την εξής απορία: Χρειάζεται, εν τέλει, να χρησιμοποιώ ΤΟΣΟ νερό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου