Σελίδες

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η γλυπτική σύνθεση: Αναμεικτική μπαταρία νιπτήρα HV1




Σχεδιάστηκε το 1969 από τον Arne Jacobsen και θεωρείται ότι έχει αντιγραφεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στην ιστορία του ντιζάιν.





• Ο Arne Jacobsen (1902-1971) είναι ένας από τους θεμελιωτές του σκανδιναβικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική και ο «πάπας» του δανέζικου ντιζάιν. HHV1 ήταν το αποτέλεσμα μιας ευτυχούς συγκυρίας. Αφενός ο Jacobsen είχε κερδίσει τον διαγωνισμό ιδεών για την κατασκευή του νέου κτιρίου της Τράπεζας της Δανίας, για το οποίο (λόγω της σημασίας που έδινε και στην παραμικρή λεπτομέρεια) θα σχεδίαζε έτσι και αλλιώς μια μπαταρία νιπτήρα. Αφετέρου γνωρίστηκε με τον Verner Overgaard, ιδρυτή της εταιρείας Vola, ο οποίος αναζητούσε εκείνη την εποχή τον ιδανικό ντιζάινερ που θα δημιουργούσε για την εταιρεία του μια ολόκληρη σειρά ειδών αυτού του τύπου, τα οποία, πέρα από την αισθητική τους, θα ξεχώριζαν και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής τους.
• Oλα προέκυψαν από την επιθυμία να σχεδιαστεί μια μπαταρία νιπτήρα, από την οποία ο χρήστης θα έβλεπε μόνο το στέλεχος ροής νερού (ρουξούνι) και μια λαβή-στρόφιγγα. Τα υπόλοιπα στοιχεία της θα ήταν κρυφά.

• Η μορφή της έμεινε απαράλλακτη στα 41 χρόνια που παράγεται, αλλά ο μηχανισμός λειτουργίας της (βαλβίδες κτλ.) έχει ανασχεδιαστεί αρκετές φορές. Σήμερα κυκλοφορεί με τη λεγόμενη «τεχνολογία κεραμικού δίσκου», η οποία εξασφαλίζει τέλεια ανάμειξη ζεστού και κρύου νερού. Διαθέτει επίσης «φίλτρο», δηλαδή έναν μεταλλικό δίσκο με τρυπούλες στην άκρη του στομίου της βρύσης, χάρη στον οποίο εξομαλύνεται η ροή του νερού και επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία του. Επιπλέον, η λαβή της μπορεί να έχει τρία διαφορετικά μήκη: 2,5 εκ., 6 εκ. και 10 εκ.

• Αρχικά το χρώμα της ήταν γκρι. Το 1970 δημιουργήθηκαν τρεις νέες παραλλαγές της σε πορτοκαλί, σκούρο λαδί και καφέ, ενώ στη δεκαετία του 1980 η λευκή καταγράφεται ως η πλέον ευπώλητη. Τώρα πια διατίθεται σε 15 διαφορετικά χρώματα.

• Το 1972 παρουσιάστηκε η επιχρωμιωμένη εκδοχή της, η οποία πολύ γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μερίδιο της προτίμησης του αγοραστικού κοινού. Ωστόσο η HV1 από ματ ανοξείδωτο χάλυβα, η οποία προστέθηκε στη συλλογή το 2001, είναι εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στο βιομηχανικό look που ήθελε ο Arne Jacobsen.

• Την εποχή που δημιουργήθηκε, η μορφή της HV1 θεωρούνταν πρωτίστως επαναστατική, αλλά αναγνωρίστηκε αμέσως και ως εξαιρετικά καλαίσθητη. Για την ακρίβεια, αντιμετωπίστηκε ως έργο τέχνης: Ενα μικρό γλυπτό, που η αισθητική αξία του αποδείχθηκε διαχρονική και το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντιζάινερ.

• Η γοητεία της οφείλεται στις αναλογίες της. Η αναμεικτική μπαταρία HV1 είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μεταξύ των έργων του Jacobsen, για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτές ήταν ο καθοριστικός παράγοντας της αισθητικής σε ό,τι και αν σχεδίασε.

• Η μπαταρία HV1 έχει αποσπάσει πολλά βραβεία ντιζάιν και φιγουράρει στις συλλογές πολλών σημαντικών μουσείων. Εχει επίσης επιλεγεί για μερικά «λαοπρόβλητα» νεότερα κτίρια, όπως, για παράδειγμα, τον ουρανοξύστη 30 St Mary Axe (γνωστότερο ως Gherkin) στο Λονδίνο και το Reichstag στο Βερολίνο (και τα δύο είναι έργα του Norman Foster).
Η αναμεικτική μπαταρία HV1 της Vola διατίθεται στα καταστήματα ModaBagno, από € 610, 210 8036.700
Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 40, σελ. 33, Ιανουάριος 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου