Σελίδες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο φωτισμός του μπάνιου


bathroom-lighting
Στη σημερινή εποχή το μπάνιο αποτελεί ένα καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό στο χώρο. Ο φωτισμός του μπάνιο πρέπει από τη μια να εξασφαλίζει ότι οι διάφορες δραστηριότητες μπροστά από τον καθρέφτη θα γίνονται με ευκολία χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις ή έντονες σκιάσεις, και από την άλλη θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες για χαλάρωση και ηρεμία.

Καθώς είναι γνωστό ότι το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν συνεργάζονται εύκολα, το βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να εξασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής ηλεκτρική εγκατάσταση. Φωτιστικά που είναι κατάλληλα για το χώρο του μπάνιου είναι τα χωνευτά που έχουν τον απαραίτητο βαθμό προστασίας, τα φωτιστικά στα οποία το μεταλλικό μέρος είναι καλυμμένο, καθώς και τα φωτιστικά που περικλείουν εντελώς τη λάμπα. Υπάρχουν στην αγορά και ειδικά κατασκευασμένα φωτιστικά για να χρησιμοποιούνται κοντά στο νερό.

Μια καλή λύση είναι τα φωτιστικά έμμεσου φωτισμού που θα ενσωματωθούν πίσω από τον καθρέφτη ή κάτω από το έπιπλο του μπάνιο, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας να τα συνδυάζετε πάντα και με γενικό φωτισμό. Έτσι ο φωτισμός αντανακλάται στις επιφάνειες του μπάνιου, προσφέροντας ένα μαλακό και ήπιο αποτέλεσμα.

Ο φωτισμός του προσώπου στον καθρέφτη είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε. Η πιο σωστή λύση είναι ο συνδυασμός χωνευτών φωτιστικών στην οροφή με απλίκες τοίχου ώστε ο καθρέφτης να φωτίζεται από 3 πλευρές και να αποφεύγεται και ο έντονος φωτισμός πάνω από τον καθρέφτη αλλά και ο αδύνατος φωτισμός που αφήνει το πρόσωπο μέσα σε σκιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικούς φωτισμούς όπως καθρέφτες μπάνιου με ενσωματωμένο φωτισμό για το ξύρισμα, η μικρά φωτιστικά μέσα στα ντουλάπια που λειτουργούν με το άνοιγμα της πόρτας. Όσο αφορά της πηγές φωτισμού η πιο κατάλληλη λύση είναι ο λαμπτήρας πυράκτωσης, καθώς το φως που εκπέμπει είναι ζεστό και κολακευτικό για το πρόσωπο.

Το μέγεθος ο αριθμός και η θέση των παραθύρων στο μπάνιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο φωτισμό του χώρου. Η ύπαρξη 2 παραθύρων με προτίμηση το ένα απέναντι από το άλλο προσφέρει την καλύτερη λύση καθώς το δωμάτιο με αυτό τον τρόπο φωτίζεται και από τις 2 πλευρές.  Επίσης η δημιουργία ανοιγμάτων στην οροφή με τη μορφή φεγγίτη, θα αυξήσει τόσο την ποσότητα φυσικού φωτός στο χώρο, αλλά και θα δημιουργήσει μια αίσθηση ευρυχωρίας.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε οι δυνατότητες που έχετε για τον φωτισμό επιτρέπουν την υλοποίηση κάθε ιδέας και πρότασης. Αυτό που είναι απαραίτητο για να πετύχετε την πιο όμορφη και σωστή λύση στην εγκατάσταση του φωτισμού στο μπάνιο σας είναι να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη στο χώρο και η μέριμνα εκ των προτέρων για το σχεδιασμό των κατάλληλων λεπτομερειών οι οποίες θα δημιουργήσουν έναν λειτουργικό και ευέλικτο χώρο που θα σας προσφέρει άνεση, ευχαρίστηση και χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου