Σελίδες

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ενα δάπεδο με μεσογειακό ταπεραμέντο

Τι θα λέγατε για ένα δάπεδο με μεσογειακό ταπεραμέντο που προέρχεται από ένα προσφιλές σε όλους μας φυσικό υλικό και που θυμίζει ταυτόχρονα την αίγλη των παλιών αρχοντικών αλλά και την απλότητα των παραδοσιακών χωριάτικων σπιτιών; 

Το cotto είναι ένα υλικό με έντονη προσωπικότητα και σίγουρα δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Πρόκειται για πλάκες προερχόμενες από αγνή αργιλώδη λάσπη, ή αλλιώς πηλό, που πήραν το όνομά τους από την ιταλική λέξη terracotta, δηλαδή ψημένη γη. Ο πηλός είναι ένα υλικό που συντροφεύει τον άνθρωπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και γι αυτό μας γεννά οικεία συναισθήματα. Τα κεραμικά είδη αποτελούν παράδοση πολλών μεσογειακών, αλλά και ασιατικών λαών και φυσικά τα συναντούμε σε όλο τον ελληνικό χώρο. Έτσι και οι πλάκες από πηλό απαντώνται ως υλικό επίστρωσης δαπέδων αλλά και τοίχων σε όλους τους αξιόλογους αρχαίους πολιτισμούς (έλληνες, ρωμαίοι, αιγύπτιοι, βαβυλώνιοι, κινέζοι).

Από την Τοσκάνη μέχρι την Τυνησία και από την Ανδαλουσία μέχρι την Πάτμο τα πήλινα πλακάκια έστρωναν και στρώνουν τα δάπεδα των παραδοσιακών κατοικιών. Σήμερα τα βρίσκει κανείς στο εμπόριο βιομηχανοποιημένα ή χειροποίητα που είναι σαφώς πιο ιδιαίτερα αλλά και πιο ακριβά. Στην Ελλάδα θα τα βρείτε σε πολλές εταιρίες εισαγόμενα από το εξωτερικό, παραγόμενα σε ελληνικά εργοστάσια, είτε σε μικρότερα εργαστήρια που θα ανακαλύψετε σε παραδοσιακούς οικισμούς και οι συλλογές τους θα διαφέρουν από όλες τις άλλες

Οι πλάκες cotto είναι κατάλληλες τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. Σε αντίθεση με τα κοινά πλακάκια, δεν είναι εφυαλωμένες και έτσι διατηρούν την πορώδη υφή τους, πράγμα που τις κάνει σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμοχωρητικότητά τους πολύ ευχάριστες στο περπάτημα με γυμνό πόδι. Επίσης λόγω του χρώματός τους περιορίζουν τις έντονες αντανακλάσεις του φωτός, πράγμα που τις κάνει ιδανικές για θερμά κλίματα. Έχουν γενικά πολύ καλές αντοχές στη φθορά και το χρόνο (γερνούν πολύ όμορφα χωρίς να κρύβουν τα σημάδια του χρόνου) και εξαιρετικές αντοχές στο νερό, τη φωτιά και τις χημικές ουσίες. Φυσικά πρόκειται για ένα απολύτως οικολογικό υλικό με βιοκλιματική συμπεριφορά, φιλικό δηλαδή προς το χρήστη και το περιβάλλον. Λόγω της πορώδους τους επιφάνειας, οι πήλινες πλάκες έχουν την τάση να απορροφούν τους λεκέδες. Γι αυτό περνιούνται με ειδικά λάδια εμποτισμού που τους προσδίδουν προστασία από τους λιπαρούς λεκέδες αλλά και αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες. 

Γενικά για τη συντήρησή τους αρκεί να επαλείφονται μια φορά το χρόνο. Οι πήλινες πλάκες κόβονται εύκολα σε πολλά μεγέθη και σχήματα, οπότε στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι τετράγωνες, οι ορθογώνιες και οι εξαγωνικές. Διατίθενται σε ζεστό κεραμιδί, γκρι και μπεζ, ενώ σε ειδικά καταστήματα θα βρείτε και ζωγραφισμένες.

Ο συνδυασμός πλακιδίων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. Η αισθητική του cotto γενικά ταιριάζει σε αυτούς που επιθυμούν ένα δάπεδο που ενσωματώνει τα σημάδια του χρόνου και έχει φυσικές «ατέλειες». Είναι ιδανικό για εξοχικά σπίτια με ρουστίκ αισθητική που αγαπούν τις αδρές και ακανόνιστες επιφάνειες. Ταιριάζει όμως και σε σπίτια με αντίκες και κλασσική διακόσμηση, ιδιαίτερα στην πιο εκλεπτυσμένη τους μορφή, δηλαδή με γυαλιστερό φινίρισμα, ενώ μπορεί να κάνει τη διαφορά με το ζεστό χρώμα και την απλότητά του σε χώρους με βιομηχανικό ή σοφιστικέ στυλ. 

Ακόμη είναι πολύ όμορφο σε εξωτερικούς χώρους με κήπους, καθώς έχει από μόνο του ήδη μια ποιότητα «υπαίθρου», ενώ σε ένα εσωτερικό αίθριο, θα προσδώσει την αισθητική παλιάς αθηναϊκής αυλής. Το cotto συνδυάζεται με λευκά, μπεζ αλλά και ψυχρά χρώματα σε γκρίζες αποχρώσεις και μπορεί να ταιριάξει σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Σε μια εποχή όπου όλα γίνονται γρήγορα και αυτόματα, υλικά γήινα που γερνούν αργά και φυσικά όπως το cotto, έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν στην καθημερινότητά μας ένα είδος ποιότητας που λείπει αλλά και μια νότα νοσταλγίας και ρομαντισμού στα απρόσωπα αστικά περιβάλλοντα που έχουμε συνηθίσει να ζούμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου